Man har enten en dynamisk eller en fast IP-adresse. Forskellen på disse to typer IP-adresser er et den faste IP-adresse altid vil forblive den samme når man benytter sig af internettet, mens en dynamisk IP-adresse ændrer sig når man logger af og på internettet, eller hvis man f.eks. har genstartet sin enhed. Efterhånden har langt de fleste en dynamisk IP-adresse og ikke specielt mange har en fast IP-adresse længere. Der er dog flere forskellige fordele forbundet med at have en fast IP-adresse og dem vil vi gå igennem her.

 

  1. Først og fremmest kan det være en fordel at have en IP-adresse, fordi den er meget stabil i forhold til en dynamisk IP-adresse. Hvis du f.eks. har din egen server, så er der en stor risiko for at du lige pludseligt kan miste adgangen til disse servere, hvis nu at din dynamiske IP-adresse pludseligt ændrer sig. Det samme er gældende ved brug af f.eks. et hjemmenetværk eller et overvågningskamera.

 

  1. Derudover er det lettere at benytte sig af et VPN med en fast IP-adresse. Med en dynamisk IP-adresse kan man pludseligt ryge af VPN’et, hvis ens IP-adresse ændrer sig. Hvis ikke man har en VPN-tjeneste der opdager dette i tide, så befinder man sig altså pludseligt på internettet uden sin beskyttelse fra VPN-tjenesten.

 

  1. Hvis det er vigtigt for dig at have en meget stabil internetforbindelse, er en fast IP-adresse også fordelagtig. Med en fast IP-adresse er forbindelsen nemlig meget stabil, hvor forbindelsen godt kan ryge i et lille stykke tid, mens IP-adressen ændres på grund af at den er dynamisk. Hvis du arbejder hjemmefra, er det også bedst med en fast IP-adresse. Din arbejdsplads skal nemlig kende din IP-adresse for at kunne logge dig på virksomhedens interne netværk. Hvis du har en dynamisk IP-adresse, vil denne ofte blive udskiftet, hvilket betyder at du og virksomheden konstant skal tilpasse denne nye IP-adresse til virksomhedens interne netværk. Dette kan godt være tidskrævende og irriterende for både dig og den virksomhed du arbejder for. Derfor er det meget lettere blot at have en fast IP-adresse.

 

  1. Hvis du er udvikler, er det også meget fordelagtigt at have en fast IP-adresse. Hvis du f.eks. er i gang med at lave en hjemmeside. Nye hjemmesider vil ofte blive lavet i testmiljøer, og derfor holdes den typisk privat, indtil den er klar til at blive offentliggjort. Imens siden er privat vil man så typisk kun give adgang til den for specifikke IP-adresser, herunder din IP-adresse da du jo arbejder på hjemmesiden. Med en dynamisk IP-adresse der konstant ændres, skal hjemmesidens liste af IP-adresser der har adgang derfor også hele tiden ændres.

 

Med en fast IP-adresse kan du altså hele tiden være sikker på, at din IP-adresse forbliver det samme. Det gør at du har en meget stabil internetforbindelse, men også at du aldrig mister adgang til de forskellige systemer som du bruger gennem din IP-adresse. Når du køber en internetforbindelse, kan du til vælge at det skal være en fast IP-adresse, og denne faste IP-adresse vil så automatisk blive tildelt til dig.